Šťastné nôžky

Tikki Beetle, barefoot čižmy, recenzia

Tikki Beetle sú novinkou zimy 2021. Dostali sme ich od Tikki na testovanie a som z nich veľmi nadšená 🙂 Vyrábajú sa vo veľkej škále, od veľkosti 19 do 39 vo viacerých farebných prevedeniach. Nájdete ich na stránke tikkishoes.com. Recenzia sa týka prevedenia Vegan Camel vo veľkosti 35.

Prevedenie

Zvršok tohto modelu je z vegánskej, syntetickej „kože“, ktorá je vodoodolná. Výrobca udáva, že zvršok je odolný voči oderu. Pekný vzhľad a funkčnosť materiálov udržíte pravidelnou impregnáciou. Ťavia farba je stále hitom sezóny, ľahko sa kombinuje a v podstate je unisex. Pozrite si aj video.

Nohám sa prispôsobia vďaka šnúrkam s brzdičkou. Sú dostatočne dlhé, aby sa mohli viazať aj klasicky. Môžete ich prípadne nahradiť gumičkovými šnúrkami, zvyknem ich kupovať v galantérii.

Vnútri je vegan kožušina, takisto aj vyberateľné stielky sú zhora zateplené. Po obvode nechýba príjemné polstrovanie.

Päta je čiastočne spevnená vyvýšenou podrážkou a jemným opätkom. Miera spevnenia je zachytená aj vo videu.

Podrážka a ohybnosť

Podrážka je nová, vyvinutá špeciálne pre tento model a tínedžerov. Výrobca udáva hrúbku podrážky 3mm. Po celom obvode je vytiahnutá vyššie, pre ochranu zvršku pred špinou a okopaním. Podrážka má vzorku z „guličiek“, ktoré sú nielen funkčné, ale sú usporiadané do piatich lúčov, ktoré symbolizujú prsty a tak celá vzorka symbolizuje logo značky. Podrážka je rovnaká ako na modeli Moon. Ohybnosť je výborná už od nova, pozrite si video.

Tvar špičky sedí nohám s dominantným (najdlhším) palcom a tiež nohám s najdlhším druhým prstom. Krásne sedia aj na nôžky plutvičky. Drop (rozdiel medzi hrúbkou podrážky pod špičkou a pätou), je nulový, čo je jedno z kritérií barefoot obuvi. 

Ako Tikki Beetle sedia?

Vnútorné rozmery veľkosti 35229×83-84mm, čo sedí s tabuľkou Tikki Shoes. Tikki Beetle sedia s narastajúcimi číslami na užšie nohy. Čiže vo veľkostiach do 33 sedia skôr na širšie až normálne nohy, vo vyšších veľkostiach na užšie nohy. Sedia na nižší až mierne vyšší priehlavok a tiež aj na úzke členky a nôžky plutvičky. Ak si nie ste istí vhodnosťou topánok, môžete využiť služby on-line poradenstva.

Tikki Beetle dostala za úlohu testovať dcéra, má typické nôžky plutvičky, užšie päty aj členky, nižší priehlavok a mierne dlhší druhý prst. Tikki Beetle jej sedia veľmi dobre, šnúrkami si ich vie prispôsobiť. Pri viazaní si dáva viac pozor na jazyk, aby bol v strede. Nie je k bokom prišitý, čo je ale zároveň aj výhoda, topánky sa ľahšie obúvajú a sedia aj na nohy s mierne vyšším priehlavkom. Vnútro je dostatočne zateplené, pri teplotách okolo 5 stupňov boli stielky dokonca spotené, takže sme si počkali na nižšie teploty. Vyberateľné stielky sú najmä v zime veľkou výhodou, ľahko sa presušia a po uležaní kožušinky sa môžu nahradiť novými stielkami. Farba je skvelá, špinu na nej vidieť menej ako na tmavých farbách a dobre sa kombinuje.

Tým, že Tikki sedia na nižší aj vyšší priehlavok a dajú sa pekne utiahnuť aj na úzke členky, zaplnili „dieru“ na trhu.