Šťastné nôžky

Spôsoby merania nôh

Správne odmerané chodidlá sú prvým krokom pri výbere vhodnej obuvi. Tento článok sa venuje viacerým spôsobom merania a tiež meraniu vnútorných rozmerov topánok.

Meraním zisťujeme dĺžku,  šírku chodidiel, ale aj výšku priehlavku a obvod členku. Návod ako odmerať priehlavok a členok.

Aj tu platia isté zásady. Meranie robíme ideálne večer. U menších detí meriame nôžky pravidelne, približne každé dva týždne, pretože nôžka rastie niekedy veľmi rýchlo. Dospelí by si tiež nemali merať nohy sami, ale požiadať niekoho o pomoc. Chodidlá meriame obe a vždy v stoji, aby boli zaťažené, osoba je vzpriamená. Dbáme na to, aby boli chodidlá v jednej rovine vedľa seba, ako pri základnom stoji. Aj keď sa to môže zdať ľahšie, meranie nôh v krabici, opieraním o stenu alebo v spánku, sede, či meranie odtlačku, sú skreslené.

Nohy môžeme merať obkreslením či meradlom Plus 12. K nameraným hodnotám je potrebné pripočítať nadmerok do dĺžky a do šírky.  Poďme sa teda pozrieť na konkrétne spôsoby merania.

Obkresľovanie na papieri

Pre deti, ktoré sú veľmi živé a nechcú veľmi spolupracovať, mám niekoľko tipov:

A teraz samotný postup:

Úzke, normálne či široké nohy?

Niekedy vidíte v skupinách alebo v popisoch e-shopov, že topánky sú vhodné na úzke, normálne široké alebo široké nohy. Ako vlastne posúdiť, do akej kategórie dané nohy patria? Ak si kladiete podobné otázky, pozrite si toto video.

Meradlo +12

V kamených predajniach s BF obuvou sa môžete stretnúť s meraním prostredníctvom meradla plus12.  Pomocou neho ľahko a rýchlo zistíte dĺžku chodidla od 11cm až do 30,5cm a tiež aj vnútornú dĺžku topánky. Pri malých deťoch sa s meradlom pracuje ťažšie, ak si nie ste istí alebo vám vychádzajú odchýlky, radšej nôžky obkresľujte. Osobne meradlo využívam na rýchle premeranie alebo ako doplnok k obkresľovaniu nôh.

Videonávod nájdete tu.

Meranie dĺžky nôh

najdlhší palec

najdlhší druhý prst


Meranie vnútornej dĺžky obuvi
Digitálne meradlo Clevermess

Pomocou tohto digitálneho meradla sa zisťuje  vnútornú šírku topánky. Ak Clevermess doma nemáte, viete zistiť vnútornú šírku obuvi aj iným spôsobom. Toto meradlo sa ešte stále niekde zvykne používať na meranie dĺžky a šírky nôh a na meranie vnútotnej dĺžky obuvi. Výsledky však nie sú presné.

Ak si nie ste istí meraním či výberom obuvi, alebo máte otázky, neváhajte ma kontaktovať.